Suomi on yhdistysten maa. Suomessa rekisteröityjä yhdistyksiä on runsaat 100 000. Satakunnassa niitä on 4434 viimeisimmän tämän vuoden Patentti- ja rekisterihallituksen tilaston mukaan.
Yhtenä noista yhdistyksistä on Porin Sairaus- ja Tapaturmainvalidit ry.
Kuten tämä meidän yhdistyksemme, niin monet muutkin, ovat tulleet huomaamaan ulkopuolisen rahoituksen vähentyneen vuosien saatossa. Eikä tulevaisuus ole valoisampi. Päin vastoin. Karsinta jatkuu joka saralla.
Jo pienetkin avustukset ja tukitoimet kannattelevat monia yhdistystoimintoja. Myös me yritämme pitää kansalaiset yhteiskuntakelpoisina toimijoina ja tekijöinä. Kannamme oman kortemme kekoon esim. syrjäytymisen ehkäisyssä ja syrjäyttämisen pysäyttämiseksi. Vaikka jokaisen järjestön on hankittava suurimman osan varoistaan itse, ovat avustukset ja tuet merkittäviä toiminnan pysyvyyden ja jatkuvuuden kannalta.
Yhdistyksemme yksi ulkopuolisista rahoittajista opintotoiminnan tukirahoin on Demokraattinen Sivistysliitto ry (DSL).
Saimme Virtapiiri -kerhoomme Lundgrenin Pekan kertomaan missä mennään tukirahoituksissa. Pekka on DSL:n porilainen liittotoimikunnan jäsen.
DSL tukee elinikäisen oppimisen periaatteen mukaisesti vapaata sivistystyötä ja suunnitelmallista aikuisopiskelua. Tavoitteena on lisätä yhteiskunnallista tietoisuutta kansanvaltaisuuden edistämiseksi.
Pekka Lundgren kertoi kerholaisillemme meitä tukevan järjestön toiminnasta. Mm. sen opinto- ja koulutustarjonnasta, joka onkin varsin runsasta.
Opintokerhot ja opintotilaisuudet ja niihin liittyvät tukitoimet kiinnostivat. Hän kertoi myös miten valtiovallan taholta ollaan kiristämässä entisestään rahahanoja kiinni. - Muutama vuosi on vielä jotenkin turvattu, mutta mitä sitten. Järjestöille jaettavat tuet pienenevät ja vaikeuttavat monien toimia.
Miten tulevaisuudessa pienet ja vähän suuremmatkin järjestöt pysyvät auttamaan jäsenistöään. Jo nyt on jouduttu karsimaan menokohteista. Pienille, meidänlaisillemme yhdistyksille, se merkitsee jäsenistöltä jotain poisottamista. Hyväksi koetut, terapeuttisetkin tapaamiset, ohjelmatarjonta yms. väkisinkin vähenevät. Hintojen nousut karsivat osaltaan mukaantulemisia.
Vilkkaassa keskustelussa nousi esille kaikki muutkin tämän päivän säästökohteet. Enää ei edes puhuta kolmannen sektorin tärkeydestä, johon jokin aika sitten vielä vedottiin. Nyt kolmas sektori on puheissa kokonaan hylätty. Vain säästöjen nimeen vannotaan.
Vaikka tummia pilviä leijailee taivaalla, niin emme anna hevillä periksi. Jatkamme viitoittamallamme vammaisjärjestön kansalaisen etuja puolustavalla linjalla. Niin kauan, kuin jäsenkenttä haluaa, niin kauan etenemme. Edunvalvontaa, vertaistukea ja virkistystä. Näitä kaikkia tarvitsemme ja näillä mennään.
Terttu Elomaa