atkluokka ohjeheader

Tästä se alkaa.  Muutama pikku juttu ja olet mukana -luomassa sivustosta juuri sellaista kuin  haluat.   On sivustoja, joiden tarkoitus on joko myydä jotain,  käännyttää ihmisiä uskomaan johonkin tai muuten vaan "ylhäältä alaspäin"  jakamaan  jotain ehdotonta tietoa  vastaanottajille joiden oletetaan mykkinä nielevän kaiken mitä heille joku auktoriteetti, sivun ylläpitäjä, tarjoaa.   

Sivutie.net on vuorovaikutteinen sivusto,  se toimii  yhteisenä alustana  siihen osallistuville.  Sivuston yhtenä tarkoituksena on myös opastaa  verkkotiedotukseen ja kirjoittamiseen ...  avataan väylää tavalliselle ihmiselle .

 

Aivan ensimmäiseksi tarvitset käyttäjätunnuksen. Oma nimi on se tavallisin, mutta  jossain tapauksissa, kuten jonkun yhdistyksen nimissä kirjoitettaessa, se voi olla jotain muutakin.    Käyttäjätunnuksen saat joltain sivuston ylläpitäjistä.  Laita  sähköpostia jollekin heistä ja  yleensä tunnus on sinulla jo samana päivänä . 
Ylläpito-oikeudet on tällä hetkellä seuraavilla:

Kari Koivula   , Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   

Terttu Elomaa, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Heikki Kemppainen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

 

  Kun olet saanut sähköpostilla käyttäjätunnuksen ja väliaikaisen salasanan,   pääset kirjautumaan sivustolle  joko etusivun moduulista  "kirjaudu sisään"   tai ylläpitopuolen osoitteesta www.sivutie.net/administrator   

  Etusivun kirjautumismoduuli on tämän näköinen.  siihen siis käyttäjätunnus ja salasana .   Ylläpitäjältä saamasi väliaikaisen salasanan voit sitten vaihtaa kirjautumisen jälkeen näkyviin tulevassa kohdassa oma profiili, ja siellä kirjoittamalla  salasana-riville haluamasi salasanan (vähintään 12 merkkiä)     Jos sitten joskus unohdat salasanasi, ei hätää.  Salasanat tosin on kryptattu järjestelmän tietokantaan siten, että ylläpitäjätkään eivät voimassaolevaa salasanaasi näe. Kukaan siis ei voi kirjoitella nimissäsi mitään. Mutta ylläpitäjä voi antaa sinulle uuden salasanan jonka sitten taas vaihdat haluamaksesi. 

Kirjauduttuasi tästä pääset suoraan kommentoimaan olemassaolevia artikkeleita ym, ja myös kirjoittamaan.    Tämän etusivukomponentin kautta kirjoitetut artikkelit eivät tosin tule näkyviin etusivun moduulissa "uusimmat" vaan  valikoista kyseisen kategorian artikkeissa.  Siksi onkin useimmiten  selkeämpää kirjoittaa   ns. ylläpitopuolen kautta.   Ylläpitäjä yleensä asettaa käyttäjätunnusta tehdessä oikeuksiesi  kohdalle "manager" aseman joka oikeuttaa ylläpitopuolelle kirjautumiseen.   

Manager-oikeuksilla  ylläpitoon siis pääset osoitteessa  www.sivutie.net/administrator.     Sinulle avautuu samanlainen kirjautumisvalikko kuin etusivunkin kautta ,  käyttäjätunnus, salasana ja napsautus "kirjaudu"

seuraavaksi avautuu hallintapaneelia, tällainen kohta  siinä näkyy:

 

Tuota "artikkelit" nappia sitten napsautat.    seuraava näkymä on tämän näköinen:

 

 

 Siinä  näkyy nappi "uusi" . Kun olet uutta artikkelia tekemässä, niin sitä napsautat.   Sitten ollaankin   kirjoittamassa. Näytölle avautuu tekstieditori johon juttu kirjoitetaan:

 Ensimmäiseksi jutulle annetaan otsikko. Ilman sitä ei artikkelia pääse tallentamaan. 

Artikkelin tila voi olla joko "julkaisematon" tai Julkaistu, valinta tuossa oikealla...   Keskeneräisen jutun voi tallentaa julkaisemattomana ja vaihtaa arvon julksistuksi kun se on valmis.

Artikkelilla pitää olla myös kategoria johon se sisällössä kuuluu. Oletusarvona on kuten kuvassa, unkategorised, eli  sellainen joka ei sitten valmiisiin kategorioihin sovi. Jos sinulle on jo  tehty oma blogi, niin siihen sitten... 

 

Jos aikaa kuluu, niin juttu kannattaa välillä tallentaa  napista "tallenna" Turvallisuussyistä istunto katkeaa jos  se on ollut siinä muuttumattomana 45 minuuttia (pitkä kahvitauko voi riittää jutun katoamiseen ellei ole tallennettu!)    

Kun juttu on valmis, Muistetaan vaihtaa "julkaistu"-tilaan)  painetaan "tallenna ja sulje" -nappia ja siellä se sitten on.

 

Olemassaolevaa artikkelia pääset muokkaamaan ja vaikka lisäämään siihen tekstiä yksinkertaisesti taas napauttamalla edelläkerrottua "artikkelit"-linkkiä, sieltä näkyviin tulevasta artikkelilista oman artikkelisi nimeä ja siinähän se taas on tekstieditorissa.  teet muutoksia   ja muistat taas tallentaa, varmistat  etuisivun kautta että muutokset tulivat oikein.  

 

Artikkeli tulee jatkumaan kohtapuoliin, paljon on mahdollisuuksia vielä jäljellä...