etusivuotsikko2

Pääsiäismunat - Munaset.
Mietin ja mietin, että missä ihmeessä minun aikoinaan väsäämäni munaset mahtanevat olla. Nythän on pääsiäisaika ja munia on siellä sun siellä, vaan ei täällä. Minä kun en mitään tahdo poiskaan heittää, sen tietävät omaisetkin, niin etsintä jatkui.

Ja etsivä löysi. Munaset, kuten lapsenlapseni asian ilmaisi. Olin laittanut ne varmaan helposti löydettävään paikkaan, kuten aina, mutta muistikulta taitanee kulkea omia reittejään. Ei näe metsää puilta. Niin nytkin. Onneksi oli nimensä mukaisesti pitkä perjantai.
Tässä nämä nyt ovat. Äidin varastosta löydetyssä pullossa. Ehtivät kuin ehtivätkin kävijöiden ihastella.

Nyt on lankalauantai, pitkäperjantain ja sukkasunnuntain välipäivä. Sukkasunnuntaina voidaan sitten olla hiljaa, sukkasillaan tai sitten voi liittyä pääsiäissunnuntain riehakkaaseen (?) ilonpitoon, jolloin sukatkin lentävät jalasta. Ans' kattoo kuin päin käy.

- MMM.
Munaset, mämmi ja mukulat.
Munaset siis löytyivät, hyvä. Kunhan sitten taas vuoden päästä muistaisi minne laitoin. Pois en hävitä, en ole edes mukuloille luvannut. ”Tunnetunlainen” käsityöihminen kun olen, niin omatekemät jääköön perikunnan riesaksi.
Mämmiä syön kerran vuodessa. Ostan melkein heti kun myymälöihin ilmestyy, mutta siihen se sitten jääkin. En sillä enempiä herkuttele, joskin hyväähän tuo on. Olen jopa itse joskus kyseistä mustaahyvää tehnyt. Maistuiko muille kuin mulle, ei kait. Mutta sokeria ja jotain kretaa se vaatii. Jotkut jopa piimän kera. Makunsa kullakin.

Sivutie Kelkat 
- Digi, digi.
Olen pudonnut kelkasta. Jopa kahdesta kuvan perusteella.
Holopaisen Antti (Tsil:n puheenjohtaja) kirjoitti Kansan Uutisten blogissaan digisyrjäytymisestä ja sotesta. Asiaa.
Vaikka tässä on luullut meikäläinenkin jotain tietotekniikasta ja digistä tietävänsä, niin todellisuus on toista. Ikä ja vanhentuneet koneet varmasti osasyynä (seli, seli).
Suuri osa asiainhoidosta on siirtynyt verkkoon, pikseleiden maailmaan. Paperisia pumaskoja ei enää suosita eikä niitä täytellä. Ennen sitä voi mennä johonkin virastoon/toimistoon hoitamaan asiansa, nyt tuo on melko mahdotonta, vaikka ei koronaakaan olisi. Jopa puhelimella asiointi on tehty hankalaksi. ”Olemme varattuja, odota sulkematta puhelinta”, ”katso netistä”, ”täytä kaavake netissä”... Kun sitten yrität sinne nettiin täyttelemään kaavakkeita, niin täytyy kirjautua, tunnistautua, varmentaa, jotta pääsisi edes alkuun. On myös muistettava varata viereen kaikki mahdollisesti tarvittavat dokumentit valmiiksi.
Kaavake suoltaa kysymyksiä toisensa perään, eri sanamuodoin, kuten aikoinaan autokoulutentissä. Tiedä sitten kuin päin vastaisit. Kun pääset loppuun ja yrität tallentaa ja lähettää, niin takaisin pomppaa ja pyytää lisäselvityksiä. Sitten ollaankin jo taas ”pihalla”. Mitä, mitä vielä jäi täyttämättä. Jos ei ole opastajaa vierellä ei ole edes keltä kysyy. Pinna palaa ja aikaa kuluu. Mutta sitähän meillä on. Aikaa, kunnes se loppuu.
Tästä päästäänkin toisenlaiseen digiasiointiin. Jos ja kun ei omista pankkien tunnuslukulistaa, niin johan pomppasi moni homma pystyyn. Esimerkisi netissä tehtävät varaukset voi suosiolla unohtaa, jopa omien Kanta-tietojen saanti on mahdotonta. Vahva tunnistautuminen vaaditaan moneen, ymmärrän, mutta olisiko kiertotietä. Soittokierros sinne sun tänne alkaa. Joka instanssille selität ja selität ja palaat alkuruutuun.
Myönnettävä toki on, että on niitä hyvinkin sujuneita sessioita, mutta pompottelu toiselta toiselle on harmistuttavaa.
Säästöjen nimissä on meille kansalaisille, asiakkaille laitettu tehtäväksi kaikki hiukankin mahdollinen. Pankkiasiointi tästä esimerkkinä. Ennen virkailija teki tarvittavat laskujen maksut ja muut tilitykset, nyt asiakas itse hoitaa työn ja vielä maksaa siitä pankille. Omien rahavarojen käsittely on kallista puuhaa. Pankkiin sisällepääsykin on tehty hankalaksi. Voisi siis kysyä, että kenen säästöistä tässä olikaan kyse.

- Aprillia.
Aprillipäivä oli jälleen yhdenlainen juhlapäivä. Vanhempani menivät aikoinaan naimisiin juuri aprillipäivänä. Ruokatunti oli varattuna kyseiseen toimitukseen. Paikalla ollut tuomari vielä varmisti morsiamelta, että oliko hän varmasti tietoinen mihin ryhtyy, eikä vain luullut aprillipäivän pilaksi. Vihkiminen suoritettiin ja liitto kesti.

Hyvää kesän odotusta.

Comments powered by CComment