etusivuotsikko2

 

Sivustolle rekisteröityminen
Vaikka verkkotoiminta pyritään saamaan mahdollisimman helpoksi ja vapaaksi, on kuitenkin pakko pitää jotain järjestystä. Niinpä esimerkiksi sivustolle kirjoittamiseen, keskusteluihin osallistumiseen ja mm. kuvatiedostojen lataamiseen, yleensäkin sivusto sisällöntuottamiseen edellytetään rekisteröitymistä sivustolle. Ei siinä montaa asiaa kysellä, nimeä ja sähköpostiosoitetta, ja varmistellaan ettei mikään trollausrobotti ole pyrkimässä syytämään tuutin täydeltä sontaa sivuston tukkeeksi.
Eikä niitäkään vähiä tietoja käytetä yhtikäs mihinkään. Ei luovuteta mainostarkoituksiin, eikä kerrota kenellekään ketkä ovat sivuston jäseniä.

Sivustolle rekisteröidytään etusivulla olevasta moduulista,  ja  heti rekisteröitymisen jälkeen pääsee lukemaan kaikkia artikkeleita, niitäkin, joissa kirjoittaja on laittanut sellaisen asetuksen että näkyvät vain rekisteröidyille.  Kirjoituspoikeudet sitten antaa joku ylläpidon jäsenistä. Ei siinä yleensä kauan mene.  Tällä hetkellä ylläpito-oikeuksia on neljällä henkilöllä, ja heistä joku aina sentään vilkaisee -alle vuorokauden ne oikeudet yleensä ilmestyvät.

Kirjoittaminen sivustolle
Kun ne oikeudet on saatu, pääsee vaikka kirjoittamaan artikkeleita. Oman blogin saa, kunhan ilmoittaa ylläpidolle sellaisen haluavansa.  Blogiartikkelit eivät oikeastaan ole tavallisia artikkeleita kummempia, mutta  omassa blogikategoriassa julkaisemasi jutut näkyväöt lukijoille yhtenä listana, ja löytyvät myös sivustolta helpommin päävalikon "blogit" -linkistä.

Etusivun moduulista "käyttäjän valikko"  napsautetaan linkkiä  "Kirjoita artikkeli".
Näkyviin tulee tekstieditori, johon juttu kirjoitetaan. 
Jutulla pitää olla otsikko. Mieluiten lyhyt ja selkeä, kiinnostusta herättävä, jutun sisältöä kuvaava... usein jo otsikko ratkaisee viitsiikö lukija edes napsauttaa juttua auki. Kannattaa siis uhrata muutama sekunti otsikon miettimiselle.  Joskus voi olla hyvä kirjoittaa juttu ensin, ja vasta sitten miettiä millainen otsikko toisi ydinasian esiin ja herättäisi lukijan mielenkiinnon aiheeseen.
Otsikko kirjoitetaan editorissa sitä varten olevaan laatikkoon.  Laatikko alias on vaihtoehtoinen otsikko esim silloin jos otsikossa on ääkkösiä joita eivät kaikkien selaimet tunnista -siitä lokerosta ei oikeastaan tarvitse välittää, editori tempaisee siihen jotain sinnepäin...eikä se yleensä näkyviin tule.

Artikkelille on valittava  myös kategoria. Jutut on julkaisun sisällä jaoteltu ryhmiin, jotta esimerkiksi valikoista pääsee niitä paremmin etsimään.
Yleiset jutut voivat hyvin olla kategoriassa "unkategorised",  ja lisää kategorioita   nimetään kunhan sivusto alkaa muotoutumaan.
Oma blogi on sellainen,  johon pyydetään ylläpitoa tekemään oma kategoria.  Ensimmäisen blogikirjoituksen voi laittaa unkategorised -kategoriaan,  ylläpito siirtää sen sitten blogiisi kun tekee  nimelläsi blogikategorian.

Artikkeli  pitää muistaa myös tallentaa ennen editorin sulkemista, muuten se hukkuu bittiavaruuteen -siis muista "tallenna" -nappi.

Riippuu ylläpidon antamista oikeuksista, tuleeko artikkelisi julkiseksi eli sivustolla näkyväksi heti kirjoittamisen ja tallentamisen  jälkeen  vai odottaako se ylläpidon  napin painallusta.