arkivinkit

Voisihan  tuonkin asian heittää "herran haltuun", ajatella että kai sitä sitten jotenkin, tapahtui huomenna mitä tahansa.  Oma valinta se tietysti on.  Mutta ei ole suuri vaiva  sekään että vähän huolehtii etukäteen, kun ei  tässä maailman myllerryksessä tiedä mitä huominen tai ensi viikko tuo tullessaan.   Yhteiskunta ei kuitenkaan pysty, jos ihan totinen hulabaloo alkaa, huolehtimaan nopeasti oikein mistään.   Niin paljon on kiireellisesti korjattavaa infrastruktuuria että  ei ehdi kukaan yksittäisille ihmisille  sapuskaa  tai  spriikeittimiä tuomaan.   Parasta siis kun itsekukin aivan pikkuisen  katselee eteensä. 

Piti siis minunkin, kun nyt tuohon varautumislistaan törmäsin,  tehdä nopea inventaario  siitä mitä minulla on ja mitä puuttuu.   Suosittelen muillekin, ihan kynän ja paperin kanssa. Ja tottakai, onhan tietysti mukavaa lueskella täältä muiden kommentteja asiaan!

Kotivara

Onko tuo sitten  riittävä kotivara, itse siihen lisäisin ainakin tulitikut, sen spriikeittimen tai muun keittomahdollisuuden, kynttilöitä valaistukseen, vähän tarpeellisia työkaluja ja pari rullaa jeesusteippiä -sillä tekee ihmeitä kun tilanne vaatii!

Mutta tuohon listaan. vesikanistereita on, ehtiikö niitä sitten täyttämään jos jotain  nopeasti tapahtuu, se on eri asia.  On minulla aina parikymmentä litraa vettä, ja kai sillä sitten pari viikkoa selviää.  Ulos on ehkä riuku rakennettava,  ilman vesihuuhtelua tulee vessanpytystä äkkiä aika ruokoton huonekalu. 

Lääkkeitä? Mitähän lienee listan kirjoittaja tarkoittanut. Toki on minullakin buranaa ja närästystabletteja, mutta tosipaikan tullen, jos joku kiukkuisempi tulehdus  sattuisi iskemään niin  ei taida olla...  eikä niitä antibiootteja taidettaisi minulle apteekista myydäkään jos kyselisin     että siltä varalta  jos tarvitsisin...taitavat vaatia  jonkun diagnoosin ja lääkärin lupalapun ostoon -ainakin näin olen ymmärtänyt. Hyvä kyllä olisi jos niitä saisi kotivaraksi,  kriisitilanteessa  se hankkiminen voi olla myöhäistä.  Joditablettejakaan minulla ei ole,  niillä kai voisi ydinonnettomuuden sattuessa torjua kilpirauhassyöpää mutta  muuhun eivät kai auttaisi mitenkään. Voisihan niitä tietysti hankkia,  ehkä niiden olemassaolo sitten rauhoittaisi kun rysähtää.

Ruokapuoli tuossa listassa olennaisinta onkin. Katsotaanpa miten pärjäisin.

Kilo maitojauhetta.  Ei nyt satu olemaan, sen puutteen voin kyllä heti ensi viikolla korjata.  Saahan sitä ruoanlaitossa käytettyä ettei vanhene. Mitenkähän kauan se mahtaa muuten säilyä?

2 kiloa lihaa, kalaa, makkaraa  Kun tuohon lasketaan säilykepurkit ja lihaliemikuutiotkin niin jääkaappiin vilkaistuani totesin ettäsiinä ja siinä se on.  Pitänee joku nötköttipurkki hommata  lisäksi.

800 g leivänpäällistä   No joo, juustokimpale  ja kananmunat jotka saan äkkiä keitettyä pelastivat tilanteen.vähän yli tuon määrän jääkaapista löytyy

Kilo jauhoja, muroja,makaronia ym jauheita  No juu, useammansorttisia jauhopusseja on, makaronipusseja aika kasa ja spagettia ja jotain kuivapusseja keittoja ja kastikkeita.  Nopeasti arvioituna viitisen kiloa tuota tavaraa.

2,5 kiloa erilaista leipää  eipä ole. tuliskohan täyttä kiloa kun lasken pullapitkonkin mukaan.  Leivän säilyvyys kun on vähän semmoista ellei nyt näkkileipää huomioida niin taitaa jäädä siltä osin tuo määrä täyttämättä. Pitää siten varata jotain muuta enemmän.

2 kg juureksia, perunaa, kaalia ,kuivaa hernettä   Perunapussi on, jokunen nahistunut porkkana, sipulia ja valkosipulia toki aina,  ja kuivattuja herneitäkin löytyy pari pussia.

Kilo marja- ja hedelmävalmisteita  Ei oikein ollut niitäkään, purkki ananasviipaleita löyttyi ja puoli purkkia mansikkahilloa. Ei hyvä.

Litra mehutiivistettä  Ei sit sitäkään. voivoi.

500 g rasvaa  No nyt osui kohdalleen.  On voipaketti, kolme rasiaa margariinia, ruokaöljyputeli ...  

4kg kahvia, sokeria, teetä,mausteita, makeisia, suolaa.  Tuota tavaraa näyttäisi olevan,  makeisia  ei ole mutta sokeria on useampi kilo  ja suolapaketteja -niin hienoa kuin karkeaakin vaikka parin kuukauden tarpeisiin. Kahvia on pari pakettia ja kun se loppuu niin eiköhän teelläkin pärjää.  Ei noita mausteita paljon ole mutta kun en niitä yleensäkään paljon tarvitse niin olkoon.   Ketsuppia ja sinappia ja sinappijauhoa, etikkaa ja semmoista sitten löytyy. 

 

Ei sit ihan kai tarpeeksi? Mutta kun listan ulkopuolelta löytyy kymmenkunta hernekeittopurkkia, kotikaljauutetta, kuivahiivaa, siirappia,perunamuusijauhetta, pari kiloa riisiä, rusinoita ja muuta sälää niin jospa se korvaisi niitä puutteita?

 

Ja sitten se tärkein,  just nyt kun on kesä alkamassa niin ihan näinä päivinä alkaa löytymään suoraan pihalta melkein rajattomasti   nokkosta, maitohorsmaa, voikukkaa, maahumalaa, siankärsämöä, vuohenputkea,  silmuja ja lehtiä...   eli seuraavien kuukausien aikana en pääsisi nälkään kuolemaan.  uskoisin että kyllä tässä mökissäni näillä eväilläni tiukan paikan tullen jokusen viikon pärjäisin.  

 

Miten, arvoisa lukija, sinun kotivarasi?  Laitapa kommenttia juttuun!