etusivuotsikko2

Kautta aikojen on kirjoitettu utopioita ihanneyhteiskunnista ja kokeiltu toteuttaa ihanneyhteiskuntia käytännössäkin , mutta nämä kokeilut ovat kaatuneet ihmisten välisiin ristiriitoihin . (Joitakin pieniä yhteisöjä toimii tälläkin hetkellä myös Suomessa .)

Kun ensimmäiset atomipommit räjäytettiin kirjoitti Albert Einstein , että kaikki muu maailmassa , paitsi ihmnen on muuttunut ja , että tämä on hirvittävän vaarallinen tilanne , jossa ihmisten tulee lähteä muutoksen tielle . Nykyinen maailman tilanne osoittaa kuitenkin , että tässä ei olla onnistuttu .
Erich Fromm suositteli teoksissaan esimerkiksi  siirtymistä omistavasta elämänmuodosta olemisen elämänmuotoon . Hänenkin teoksensa ja oppinsa ovat aikalailla painuneet unholaan .
Elämänsä aikana kerran kuolemaantuomittu Yrjö Kallinen puolestaan opetti , että meidät on suggeroitu vaaralliseen uneen , josta meidän on viimeiset ajat herätä . Häntä kauhistuttivat ihmiset , jotka ihannoivat sankarikuolemaa taistelukentillä ja lauloivat kaunis on kuolla joukkosi eessä urhona kaatua puolesta maan , sillä kuolemassa , jossa suolet valuvat syliin ja ihminen huutaa tuskissaan , ei ole mitään kaunista . Hän oli itse nähnyt tällaisia kuolemia .
Nokialaisen Elsa Rauteen ennen toista maailman sotaa kirjoittaman veli sisko laulun sanoituksessa on seuraava kohta : sivistyksen etuvartioissa ,joissa kulttuurilla kerskaillaan tiedekin vain kehitellä koettaa uudet keinot , joilla surmataan . On jo aika ihmisyyden voittaa sodan julmat kauhut lopettaa .Laulun sanat ovat edelleen ajankohtaiset .
Työväenliikkeen alkuaikoina oli tavoitteena , että kansakunnat eläisivät veljinä keskenään .Tämä ei kuitenkaan toteutunut .
Neuvostoliitossa yritettiin luoda uutta ihmistä , mutta sekin koe epäonnistui .
Myös maailmassa jäljellä olevat sosialistiset valtiot ovat suurissa vaikeuksissa . Kiinasta ei enää oikein tiedä mikä talousmuoto siellä vallitsee .
Ihmiskunnassa tulisi kai tapahtua jonkinlainen kollektiivinen havahtumunen siihen , että nykyiset elintapamme ovat kestämättömät Esimerkiksi me kulutamme vuosittain raaka-aineita yli maapallon kestokyvyn ja  jatkuva kasvu on mahdotonta joten nousu - ja laskukaudet seuraavat maailman taloudessa toisiaan .
Tulevaisuuden turvaamiseksi maailmaan tulisi saada yhteisesti luotua  inhimilliset moraaliarvot ja pelisäännöt jotka opettaisivat meidät näkemään mailman yhtenä kokonaisuutena ilman valtioiden välisiä ristiriitoja ja niiden välistä kilpailua . (Jos me kristityt eläisimme rakkauden kaksoiskäskyä , 10 käskyä ja Jeesuksen vuorisaarnaa aidosti noudattaen , olisi siinä jotakin pohjaa sille millainen maailma voisi olla.. 
Myös Raamatun ohje : viljele ja varjele maata tuntuu nykyään unohtuneen . )
Ainoa pysyvä asia maapallolla tuntuu olevan jatkuva muutos . 
Olemme siis matkalla jonnekin ja kukaan ei pysty varmasti sanomaan mihin .
Ahneuden , muukalaispelon ja -vihan tilalle tarvitaan nyt koko ihmiskuntaa koskeva yhteisöllisyys .
Kun ihminen oppii tiedostamaan ja tunnustamaan oman katoavaisuutensa ja arvostaa tätä hetkeä sekä hylkää tärkeilyn , voi ihminen joskus ymmärtää jotakin .
 
(Vastausta kohti sisäistä rauhaa artikkelin kommenttiin )
 

Comments powered by CComment