etusivuotsikko2

Automaatio ja tietotekniikka lakkauttavat jatkuvasti työtä , joten työllisyysasteen parantaminen näyttää toivottomalta tehtävältä .
Yhteiskunnista on muodostumassa työttömyysyhteiskuntia , joissa toisaalla on jatkuvasti kasvava pysyvästi työttömien joukko ja toisaalla suojattujen työläisten yläluokka ja niiden välissä vähän ammattitaitoa vaativissa tehtävissä heikosti palkattu jatkuvan työttömyysuhan alla elävä proletariaatti .
Automaation ja tietotekniikan lupaukset käännetään nykyään uhkiksi , jolloin työläiset saadaan taistelemaan vähenevistä työpaikoista keskenään , vaikka heidän pitäisi taistella yhdessä rintamassa automaation ja tietotekniikan tuoman hyödyn oikeudenmukaisen jakamisen puolesta .
Työttömyysuhkaa käytetään myös kuuliaisuuden ja kurin ylläpitämiseen yrityksissä .
Kun työttömyysaste kasvaa riittävän suureksi , tulee se vaaraksi yhteiskunnalle , jolloin pyritään "luomaan työpaikkoja" mitä järjettömimmin keinoin ja mitä järjettömimmille tuotteille .
Tilanne kääntyy tällöin kielenkäytössä sellaiseksi , että työ ei enää luo tuotteita , vaan tuotteet luovat työtä .
Tämän logiikan pohjalta löytyy sotatalous ja sota ja sota on aina ollut tehokas keino varmistaa ihmisten ja koneiden täystyöllisyys , kun tuotantokapasiteetti on kulutuskykyä suurempi .
Nykyinen maailman tilanne viittaakin siihen , että tämän keinon (sodan) käyttöönottoon ollaan valmistautumassa
 
Sauli Hämäläinen

Comments powered by CComment