etusivuotsikko2

Vanhakoiviston kiertoristeys

Pienikin voi olla jotain suurta

Porin kenties pienin, ja ehkä koko Suomenkin mittakaavassa ainakin pienempiin lukeutuva, liikenneympyrä löytyy Vanhaltakoivistolta. Viiden tien risteys on jo itsestään tarkuutta vaativa tienylityspaikka, eikä nämä merkit sitä miksikään muuta. Lisää huomiota vaaditaan.

Kivetetty ympyrä on pieni, eikä suinkaan keskellä risteystä. Tästä seuraakin osittainen hankaluus, jota eivät kaikki heti huomaa. Tulotiet, joissa on kärkikolmiot eivät siis ole yhtä kaukana ympyrästä, vaan eri pituuksilla. Etäisyydet tulee siis ottaa huomioon, että kukas se olikaan ensin risteysalueella.

Ja. Joku on jopa ajatellut ääneen, että kaksi autoa voi hyvin ajaa vierekkäin, kun kerran ne sopuisasti sinne mahtuisivat. Ei mahdu, eikä voi ajaa. On vain yksi kaista. Poliisia on tuolloin tarvittu.

Entä sitten jalankulku. On vain yksi suojatiemerkinnöin tehty ylityskohta. Muutoin risteys ylitetään miten sattuu, ja menokohtia, niin jalan kuin pyörälläkin, on jos jonkinlaisia.

Yksi huvittava (joskin tosi kummajainen) liikenteellinen erikoisuus on isompien autojen, esim. linja-auton kulkureitti ko. ympyrässä. Kaikki kuskit eivät näytä osaavan, tai eivät usko mahtuvansa, kiertää risteystä oikeaoppisesti. Kun havaitsevat (toivottavasti), ettei muuta liikennettä ole, niin kurvaavat "vasemmalta" ohi liikennenmerkkien väärältä puolta.

Risteys kaiken kaikkiaan on ok. Aina kulkiessani siitä milloin minnekin suuntaan tulevat nuo em. asiat mieleen. Kolareita on joitakin ollut, mutta ihmeen hyvin liikenne siitä sujuu, vaikka säännöt ovat monen (minunkin) omassa päässä parhain päin.

Ollaan siis varovaisia liikenteessä, tässä kuin muualla. Kesälomat ovat kohta ainakin koululaisilta lopuillaan ja tielläliikkujia tulee lisää, Ensikertalaisiakin.

Ja se täytyy näin polkupyöräilijänä autoilijoille kiitokseksi sanoa, että hyvin ottavat meidät pyöräilijät nykyään huomioon tuolla liikenteessä. Toki "yhteistyön" täytyy olla molemminpuolista, jotta olisimme kaikki tyytyväisiä.