etusivuotsikko2

Vanhankoibvton Työväenyhdistyksen Onnela

 

 Onnelantie vielä on, mutta Vanhankoiviston Työväenyhdistyksen Onnela on saanut väistyä, koska Porin kaupunki tarvitsi maa-alaa Sampolaan vievän tien rakentamiseen. 1920-luvun alussa rakennettu Onnela purettiin vuosina 1976-77.
(Kuva Satakunnan museon kokoelmat 57, julkaistu Vanhakoiviston Pienkiinteistöyhdistys ry:n kirjassa Prankkori prunnil.)

Entisen Onnelan paikalla Sampolaan vievän tien vieressä sijaitsee nykyisin huoltoasema.

 

 Onnelantie päättyy


Onnelantie on suhteellisen lyhyt katuosuus, joka päättyy Sampolaan johtavaan polkuun. Polkua pitkin ei nyt enää pääse kerrostaloalueen sydämeen, sillä rakennustyömaa-aita sulkee kulkureitin. Aikanaan polku oli koululaisten vilkkaassa käytössä, sillä Onnelantieltä pääsi Sampolaan suoraan kävellen tai pyörällä. Iso kivenmurikka ja ”porsaat” ovat esteenä muulle kululle.

 

Mutta tuo Onnelantie.

Kuvaushetkellä käydessäni tervehtimässä sampolalaisia kyseinen tie oli erittäin liukas. Melkeinpä mahdoton kulkea jalan. Pystyssäpysyminen oli koetuksella. Missä on hiekoitusautot? Ei ole ainakaan näillä kulmilla näkynyt. Nastat olisi pitänyt olla jalkineissa. Vaan eipä ollut, mutta pystyssä pysyin.

 

Onnelantie liukasta

Kaikesta huolimatta taitaa Onnelantiellä ja sen lähialueella asua onnellista väkeä. Ainakin siitä päätellen, että muuttoliikettä poispäin ei juurikaan ole. Vanhoja tuttuja tulee vastaan tuon tuostakin. Naapurisopu on hyvää. Ainakin minun kohdalleni on tuo onni suotu. Olen siis onnellinen Onnelantien kulkija.

Onnelantie

 

Kotikulmat ovat tutut ja rauhalliset. Myös näin vuodenvaihdetta lähestyttäessä. Tosin rakennustyömaan äänet voivat joitain häiritä, mutta tuo ”häirintä” on vain hetkellistä. Ei muuta kuin eteenpäin.

 

Toivottavasti ei vanhan Onnelan purkaminen ole ollut turhaa. Onnelantien päässä kurottautuva Sampola ehostuu ja uudistuu. Taloja kunnostetaan ja alueelle nousee uusi uljas koulurakennus monitoimitiloineen. Kauppatilatkin saavat aikanaan uuden tulemisen. Toiveena etteivät palvelut ainakaan vähene. Lähipalveluja tarvitaan.

 

Entisenä sampolalaisena voisi sanoa, että Sampolasta voi kyllä lähteä, mutta sampolalaisuus ei lähde minnekään. Sampola oli hyvä paikka asua, ja miksei se olisi sitä vieläkin. Itä-Pori kaikkineen on nykyajan Onnela.

 

 

 

 

Comments powered by CComment