etusivuotsikko2

SOTE tulee, oletko valmis?

Miksi heitän tämän kysymyksen? Syynä on se, että kovin moni sivuuttaa koko sote asian sen enempää miettimättä, voisiko asiaan jotenkin vaikuttaa ja olla jollakin tavalla aktiivinen sen suhteen. Olen kuullut kommentteja mm. niin, että enhän minä tiedä asioista mitään enkä oikein ymmärräkään, mistä siinä on kysymys. Joillakin voi olla mielessä sekin mahdollisuus, että se ei tule toteutumaankaan. Joka tapauksessa ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja väittääkseen, että sote tulee toteutumaan jossakin muodossa. Se, millaisena ja koska hetki lyö, ovat olleet sekä lukkoonlyötyjä että sittemmin lukot avattuja. Nythän tuo h-hetki on määritelty vuoteen 2020. Oikeastaan juuri nuo osin hämärän peitossa olevat tekijät antavat aiheen heittää, sote tulee, oletko valmis? Siis olemmeko kukin omilla mahdollisuuksillamme ajan virrassa kiinni. Meistä kansalaisista jokseenkin harvalla on kummoistakaan käsitystä, miten asiat ovat, mutta me voimme omalta osaltamme vahvistaa tietämystämme ja olla omien järjestöjemme ja yhteyksiemme puitteissa asioissa mukana.

Sote-uudistus on vaikea asia monelle politiikan harrastajalle ja asiantuntijallekin puhumattakaan siitä, mitä se on tavalliselle kaduntallaajalle. Pakkoyhtiöittäminen yritettiin viedä ns. keittiön kautta soten sisään. Kun hanke kaatui sekä valinnanvapaussäännöstökin meni uusiksi, niin saattoi tulla mieleen, kaikki hyvin, mutta… Sudenkuoppia ja pienempiä kompastuspaikkoja vielä riittää. Hankkeessa on myös asioita, joiden takana on sekä tarkoituksellisesti että vahingossa piilotettuja asioita. Yksi niistä on kunnallinen itsehallinto tai tarkemmin sanottuna sen tulevaisuus. En ole kuullut enkä nähnyt kuin vain muutaman kommentin tuohon liittyvänä.

Kunnalliseen itsehallintoon liittyvänä soten myötä on kaksi jokaista kansalaista koskettava ulottuvuus, vaikka sen konkreettinen merkitys tuntuukin etäiseltä. Meillä on soten alkaessa vallan erilainen palvelujen toteuttamisympäristö. Tavallinen kaduntallaaja voi olla lähes samassa tilanteessa kuin asiakas rautakaupassa etsiessään sopivia nauloja tai hohtimia tms. Joissakin paikoissa voi olla pimeää, kun viimeinen lähtijä on sammuttanut valot. Tilanteessa ihminen voi olla kuin ”H Möttönen” eksyksissä. Onkin ennakoitavissa erityisiä kansalaistoiminnallisia haasteita mm. sosiaalineuvonnalle.

Toinen ennakoitavissa oleva ulottuvuus liittyy tulevaisuuteen. SOTEn tarpeellisuutta en siis aseta kyseenalaiseksi, mutta… Politiikan tutkijoiden suunnalta olen joitakin kommentteja nähnyt mahdollisina tulevaisuuksina. Näistä henkilökohtaisesti olen hahmottamassa aivan uudenlaisen kunnallisen itsehallinnon. Maakuntahallintoon tulee sementoiduksi eräitä sekä vallan että toiminnan tekijöitä. Mutta miten käy kuntien? Meillä yritettiin kuntauudistusta 1960-luvun puolivälistä alkaen ja epäonnistuttiin siinä. Sitten sitä yritettiin läpiajaa uudelleen ”keittiön kautta” kansanterveyslain toteuttamisen yhteydessä toteuttamalla alueelliset terveyskeskuskuntainliitot. Taisinpa itsekin olla perustamassa yhtä. Viimevuosien jutuille kävi tunnetusti vanhanaikaisesti. En sinänsä ryhdy ennustajaukoksi, mutta nyt kaivattu kuntauudistus menee tavoitteeseensa menossa olevan lyhyehkön välivuosien pysähdyksen myötä. Pitäisikö asioista olla huolissaan, vai pitäisiköhän näistä ollakin tässä vaiheessa aktiivisemmin kiinnostunut? Aion joissakin järjestötapaamisissa haastaa siskoja ja veljiä tässä mielessä!