etusivuotsikko2

Totuttu tapa pistää katsomaan tapahtumalistauksia sekä pitämään jonkintasoista omaakin kalenteria. Aiemmin siinä olevalla merkinnällä oli vahvaa sitovuutta, mutta entäs nyt? Sitovuuteen liittyi myös annos liikekannalla oloa. Uutta mm henkilökohtaisessa toimintamallissa onkin katsoa, miten tapahtuma toteutetaan? Korona pandemian aikana oli itsestään selvyyttä kytkeä yhteyksiä ja kuulokkeet korville. Nyt ovat perinteiset live tapahtumat palanneet tai palaamassa uudessa yhdistelmämuodossa. Tottumus virtuaaliseen osallisuuteen on voinut vaikuttaa siihen, että ensisijaisena onkin katsoa, onko tähän mielenkiintoiseen juttuun mahdollista osallistua verkon kautta.

Hybriditapahtuma on virtuaalisen ja live-tapahtuman yhdistelmä. Osallistuja voi valita, tuleeko paikalle fyysisesti tapahtumaan vai onko mukana virtuaalisesti. Siis on läsnä joka tapauksessa. Siis varsinaisesti hybriditapahtuma ei tarkoita striimattua live-tapahtumaa. Näin läsnäolokokemus on tarjolla koko yleisölle. Jos ja usein kun tapahtuman kiinnostus on asiaperusteinen esimerkiksi esitelmäpainotteisena, niin silloin striimattukin juttu toimii ja ratkaisuna on jättäytyä fyysisesti lähtemättä mihinkään koneittensa ääreltä.

Arkikäytännössä tämä muutos on henkilökohtaisesti omista edellytyksistä riippuvainen. Näitä ovat laite- ja yhteysasiat sekä luonnollisesti tieto- ja taito omina ominaisuuksina. Kun nämä ovat kohtuullisessa kunnossa, niin osallistumisen vaivattomuus on palkkiona. Lisäarvona on tapahtumien valikoiman laajeneminen. Siinä onnistuu osallistumaan vaikkapa kahteen ja joskus jopa useampaan tapahtumaan samanaikaisesti.

Vaikka yhteiskunta on jo palannut kohti aiempaa normaalia, niin luulen olevan meitä monia, jotka haluamme valinnan mahdollisuuksia. Hyvin toteutettu hybriditapahtuma tai myös striimitapahtuma on osallistujia palvelevia juttuja, mutta tässä vauhdissa ei pidä unohtaa heitä, jotka eivät voi pysyä mukana. Tämä on huomioitava kaikessa muussa digitalisoinnin toteutuksessa. Kun itse olin viikolla terveysasioissani ja sovittiin lääkärin kommentista tilanteeseeni. Kuuloni vuoksi on jokainen puhelinyhteys suunniteltava ja siten soittoaika ei ole toivottava. Esitin, että kommentti tulee ensiksi omakantaan ja katsotaan siitä eteenpäin. Palvelussa ilahduttiin esityksestäni. Digisyrjäytymisen ja syrjäyttämisen uhkaa ei pidä unohtaa.

Liikkeelle lähdön välttämättömyyksien vähentyessä voi yksinäisyys ja omiin nurkkiin käpertyminen olla lieveilmiönä. Mahdollisuuksien mitalin toisella puolella ovat mahdottomuuksien synkkä pilvi. Tuon uhkan tiedostaminen on sekä jokaisen omakohtainen asia ja yhteisöjen huomioitava uhka. Tapahtumakalentereissa oli tälle päivälle kaksi tapahtumaa, joihin voisi fyysisesti osallistua. Liikkumisen sinänsä melko pienten haittojenkaan puitteissa se olisi täysin mahdollinen toteuttaa, mutta sittenkin on ratkaisuna pieni ulkoilu ja verkko. Henkilökohtaisesti kaikki on selvästi hallinnassa, mutta joillakin tilanne voi olla toinen. Ollaanko me se tiedostettu ja olisiko kenties joku, joka kaipaa yhteydenottoa? Pidä siis itsestäsi huolta ja huomioi lähipiirisi! Kalenteri on tarkistettu tältä päivältä!

Comments powered by CComment