etusivuotsikko2

Meistä moni itse mukaan luettuna miettii, miten toteuttaa elämänsä tärkeiksi koettuja toimintoja vuonna nolla jkv = jälkeen korona vieruksen? Siis odotus on paluuta normaaliin. Se voi olla odotusta kuin kuuta nousevakasi taivaalle, mikä tosin toteutuu meistä riippumatta ajallaan. Eri asia on, miten käy paluun normaaliin nyky oloissa? Äskettäin ilmestyneessä kirjassaan ”Korona ja digitaalinen riskiyhteiskunta” Korpiola & Poutanen avaavat tilanteisuutta. Kun on tullut olleeksi mikropanoksella joissakin aikaan liittyneissä kuvioissa, niin tulin peilanneeksi asioita pienreflektioksi.

On siis täysin eri asia kuun nouseminen taivaalle ja korona vieraanamme, vaikka molemmat liikkuvat ajallaan ja tavallaan. Kuu menee omaa säännönmukaista rataansa, mutta koronavirus on kuin kutsumaton vieras hääräisi pidoissamme. Tämä kutsumaton koronaksi mainittu vieras lensi monille kotilammille kuin musta joutsen yllättäen olisi sinne ilmaantunut. Tutkijat sanovat, että kysymys ei ollutkaan mistään mustasta joutsenesta eikä yllätyksestäkään, vaan pandemiahan oli koska tahansa odotettavissa. Olin noin kolme vuosikymmentä sitten tenttinyt ”Riskiyhteiskunta” kirjan. Ulrich Beck avasi jo tuolloin edelleen päteväksi osoittautunutta näkökulmaa. Korona vieras onkin liikkeissään vaikeasti hallittava ja edelleenkin sen vierailussa on monia liikkuvia osia ja toimijana tämän päivän riskiyhteiskunnassa. Maailman ilmiöissä liikkuvissa osissa on osa näkymätöntä ja vaikeasti havaittavaa. Koronailmiössä on juuri tätä ennakoitavuuden äärirajoille jäävää osaa. Virus toteuttaa saamaansa tehtävää luontonsa mukaisesti ja ihminen voi parhaan kykynsä mukaan häiritä sen toteuttamista.

Me tavallisemmat kaduntallaajat oli kyllä tutustuttu sika-, lintu- ja mitä niitä influenssan varjon alle määriteltäviä onkaan, mutta kaikkineen korona iski tajuntaan yllättävänä. Siispä kun oli asennoitunut, että jotakin tiettyä toteutetaan, niin syntyi kaikenlaisia sekä pienempiä että suurempia juttuja, kun hommia ei tehtykään kuvitellulla tavalla. Näistä seurauksia on sitten ollut vastassa pidempäänkin. Toiminnoissa on oltu ”eppäs tiijä arpomisissa” teitpä niin tai näin niin joidenkin kanssaihmistenmielestä aina väärinpäin. Näin on voitu kysäistä, meniköhän jo överiksi tai nyt toimijat vaihtoon? Molemmathan ovat ihan relevantteja näkemyksiä katsomosta nähtynä. Sitten onkin eri asia, millaiset perustelut näkemyksille tai oliko niitä? Nyt vain tuntui tuolta ja sehän riittää!

Kriisitilanteessa ja pienemmässäkin yllättävässä asian kohtaamisessa tullaan tilannetajun käyttöön, osataanko sitä vaiko ei. Tätä tilannetajua kysytään edelleenkin eikä sen tarve tule koskaan poistumaankaan vaikka korona virus muunnoksineen säilöttäisiinkin Huippuvuorten jäätiköiden säiliöihin. Tosin nyt näyttää siltä, että meidän pitääkin yrittää elellä tuon kutsumattoman vieraan läsnä ollessa ainakin jonkin aikaa. Tulevaisuudessa saatamme toimia liminaalitilassa, mikä sanana juontuu latinan sanasta ’limen’ ja tarkoittaa kynnystä. Se on sananmukaisesti ovenpielessä seisoskelua, siis kun ei ole enää ulkona, mutta ei vielä sisälläkään. Siis ollaan tilanteessa tarttiskos tehrä jottain vaiko vain nyt oleilla? Mennäkö sisään vai jäädä tähän! Jälleen on tilanne niin tai näin, meniköhän taaskin väärinpäin!

Voidaan puhua myös välitilasta, jonka rajoja on vaikeaa määritellä tai se sijoittuu kahden tunnistettavan tapahtuman tai tilan väliin. Siinä oltiin 17.3.2020 lähtien ja ensi peruutus koskikin maaliskuun lopulle ajoittunutta kokousmatkaa. Kokous peruttiin ja matka majoituksineen samoin. Mitä tästä tuleekaan? Kyetäänköhän me sopeutumaan tuohon epävarmuuksien sietämättömän keveyden tilaan? Kokemuksena on syntynyt toiminnan kautta se, että tilanteille on kyettävä antamaan kunnolliset merkitykset. Jos ja kun ne ovat kaiken aikaa mukana olleille iskostuneet, niin liikkuvaan junaan pyrkineillä on ollut vaikeuksia saada itseään tyydyttäneitä merkityksellisyyksiä. Juna on kulkenut kutsumattoman vieraan sanelemien aikataulujen mukaan ja epämääräisen aikataulun junan kyytiin hyppäämisessä on erinäiset lisävaikeudet. Tämä pitää huomioida!

Comments powered by CComment