etusivuotsikko2

Jollakin tavalla asioista ja sen mukana erinäisistä toiminnoista luopuminen on jäähdyttelyä ja jonkin sorttista pehmeää laskeutumista. Jäähdyttely on sitäkin, että aivot tarvitsevat lepoa ja rauhoittumista oppiakseen uutta. Kiireisen päivän keskellä jokaiselle tekee hyvää pysähtyä hetkeksi. Usein käyttämäni kadunkulkijan kehotus ”himmaa jo!” viime vuosituhannen viime kuukausilta oli viesti jäähdyttelyyn ja Luojan kiitos tuo himmaaminen tuotti siirtymisen eronnut vakinaisesta palveluksesta eräältä elämäntapaa vaurioittavalta alueelta. Nyt kuitenkin olen korona-ajan elämässä ja tavoittelen, mitä sen jälkeen tilannetta.

Rauhoittumiseen ja palautumiseen on olemassa erilaisia keinoja, joita on hyvä myös opettaa sekä meille ikäihmisille että nuorille. Toiselle sopii rauhallinen musiikki ja toiselle mielikuvarentoutus. Näihin on oppaita ja opastajia pilvin pimein. Jäähdyttelyharjoituksia voidaan käyttää ryhmästä ja toiminnasta riippuen joko toiminnan alussa virittelyn tapaan, keskellä laskemaan kierroksia tai toimintatuokion lopuksi seuraavaan toimintoon siirtymistä. Nyt ollaan miettimässä eri tahoilla, mitä ja miten mentäisiin eteenpäin kun ollaan edes jonkinlaisessa normaalissa. Yksi muoto on vaikkapa liikehtiminen verkossa. Itse olin nyt perjantaista sunnuntaihin Suomen sosiaalifoorumissa. Nyt kävelylenkit jäivät pöydän ja keittiön väliseksi. Jonakin vuonna taisin hajautetun tapahtumapäivän aikana Helsingissä kävellä eri paikkojen välillä kilometrejä.

Minulle tämä on sopinut ja olen voinut jokseenkin onnistuneesti laskeutua jäähdyttelyn piiriin sekä samalla seurata, mitä maailmalla tapahtuu. Monia ajatuksia nousi edellä mainitun kolmen päivän aikanakin. Tosin seitsemänkin tuntia kuulokkeet korvalla ja näyttöruutuun tuijottaminen koettelee. Monia saattoi tunnistaa mukanaolevista. Itse halusin edelleen olla joko etunimellä tai kahdella kirjaimella. Näin en katso kuuluvani digisyrjäytyneiden puhumattakaan digisyrjäytettyjen joukkoon, mutta heitä on nyt kovin monia. Kylien hiljaisilla teilläkin ja myös tuolla kirkolla vastaantulijoissa saatetaan pysäyttää ja kysyä, koska siellä ja siellä alkaa toiminta? Jo poikkeustilan alkaessa kiinnitti huomiota myös verkossa ilmaistu, että pidetään toisistamme huolta! Tässä tarvitaan sekä hakevaa toimintaa mutta myös omaehtoista vastuullisuutta itsestä. Siis meillä jäähdyttelijöilläkin on vastuu itsestämme!

Comments powered by CComment