etusivuotsikko2

Muistelen joskus olleen Suonenjoelle tullessa kyltin, jossa luki vapaasti muistellen ”hengähä tok kohta on Suonenjok!” Nyt sekä meidät yksilöinä että yhteisöinä koko Suomi mukaan lukien on idän ”lahjana” tulleen koronaviruksen toimesta pysäytetty. Tuo äkkipysäyttäminen tekee hektiseen elämäntapaan tottuneelle kipeää. Tilanne on pelin tuoksinassa tuttua, johon voi useissa joukkuepeleissä pyytää aikalisän. Kun hommat huokuvat yli äyräiden, siihen on paikallaan ottaa aikalisä eli tauko, jona aikana voidaan hakea suuntaa eteenpäin. Nyt näyttää joissakin hankkeissa eri puolilla maata tulleen käyttöön tuo urheilukentiltä tuttu käsite. Pysähtyminen on välttämättömyys siksikin, että tämän poikkeustilan jälkitilat ovat hämärän peitossa suurimmalta osalta. Jonkin verran näyttää lääketieteen puolella olevan pohdintoja jälkitautien mahdollisuuksista, mutta ei sielläkään kunnon käsitystä asiaan näytä olevan.

Täältä sivuraiteelta katsottuna on juuri tänään pääsiäismaanantaina noussut tunne ”olen kauhiast hämmästyny” yhteiskuntamme tilasta tässä pysäyttämisen olemisessa. Kieltämättä ensi sijainen tehtävä on ratkoa vastassa ollut vihollinen ja torjua sitä. Torjuntataistelussa aina joudutaan tilanteeseen, jossa taistelun hävinneenä lähdetään vetäytymään tai hyökkääjän torjumisessa onnistutaan ja jos ei onnistuttu vielä voittoon saakka, niin joudutaan asemasotavaiheeseen. Se on eräänlainen aikalisä ja sitähän tässä on haettukin. Tämän saadun aikalisän aikana on sitten mietittävänä myös, mitä tehdään rauhan aikana. Mistä olinkaan hämmästynyt? Se liittyy sosiaalisen elämän kenttään.

Kaikella ystävyydellä ja rakkaudella sosiaalitieteiden suuntaan olen aistinut sosiaalitieteilijöiden olleen jokseenkin hiiren hiljaisia. Sosiaalietiikan suunnalta olen nähnyt joitakin kommentteja. Jälkitilassa on sosiaalikentällä seurauksia, jotka saattavat olla jopa lääketieteen aluetta vakavampia, ehkä tai toivottavasti kummallakin selvitään mahdollisimman pienin kolhuin. Siksi olen sekä itse henkilökohtaisesti ottamassa aikalisän tulevaan ja ymmärrän kuntakentän toiveita aikalisästä uudistusten osalta. Tunnettu valtiomiehen viisaus pätee edelleen eli viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen ja sitä varten pelikentillä käytetään aikalisää.

Comments powered by CComment