etusivuotsikko2

Vuosien poissaolo lähtöseuduilta Kainuusta vei sanontavarastosta taka-alalle otsikon pessimismiä osoittavan sanonnan. Kun nyt on päättymässä tipaton tammikuu, niin sen viettänyt ja joku toinen toisin menetellyt voivat vaikka yhteisenä sävelenä heittää tuon lausahduksen. Olipa tehottoman mitätön juttu kaikkineen, mutta sittenkin. Meikäläinen jo 19. tipattomasti tammikuun oleillut, voi nyt todeta leikkauksesta kuntoutumisen menneen eteenpäin pätkittäin ja hienoa on ollut pulmista huolimatta. Totesin, että nyt jo tämä kirjoitushommakin menee vähemmillä virheillä. Tilanne olisi voinut olla toisinkin! Terveyden ylläpidon kannalta ei tällä kuukauden jaksolla ole sanottavaa merkitystä. Kansanomaisesti se on hyvä ”nenänvalkaisuaika” ja eiköhän silläkin ole merkitystä! Joka tapauksessa puheeksi ottaminen tekee hyvää itse kullekin säädylle! Loppujen lopuksi vähän kaipailin joulukuussa ollessani sydänoperaatiossa, että alkoholi-kysymykseen olisi viitattu, sillä minusta TYKSin sydänsairaalaan lähetetyissä ennakkotiedoissa oli mainittu alkoholipankreatiitti. Summa summarum ”kyllä se tipattomuuden huomioiminen hyvejää!

Lääkintöneuvos Tuomo Pääkkönen sanoo ”Mitäpä se hyvejää – asenne pitää tappaa.” Terveyden ylläpidossa tärkeintä on toivo ja tuon toivo tulevaisuudesta luo motivaation hoitaa terveyttä. Vaikka suurta merkitystä välittömästi ei olekaan siitä, että on tänään tipattomalla linjalla, mutta sillä on vaikutus, millainen onkaan huominen. Se on tässä omakohtaisestikin konkretiaa. Sananikkari Arvo Lamminen kaksi vuotta sitten kertoi tipattoman tarinan: ”Totean tähän Tapsan tavoin: ”Tämä tarina totta.” Toiset tekee, tykkäävät, tavallaan tarvitsevatkin tipattomuutta. Toisista tämä tuntuu tyhmältä, tylsältä tai tarpeettomalta. Toisen tissuttelee tämän tästä. Toteutuukohan tämä tipaton tammikuu? Toivottavasti!”

Sananikkari Arvo Lamminen ja alussa oleva kysymyskin johdattelevat pohdintaan, ”tarviinko mä tän?” Siis vaikkapa raskaankin työpäivän jälkeisen pubikäynnin tai kun joutilaana tallustelee kylillä ja osuu kuppilan kulmille, niin tarviinko sittenkään menemistä kuppilaan? Voinkin valita vaikkapa kirjaston ja mitä oivallisemman kohtaamispaikan kaverit, siis sehän voi olla Kohtaamispaikka Positiimi Liisankadulla Porissa tai Elokolo Turussa ym. kohtaamispaikat. Näin voikin käydä, kuten A-kiltojen liiton varapuheenjohtaja Matti Moilaselle, että tipattomuus lähteekin lapasesta ja se jääkin päälle. Näin kuukauden yksi tavoite ehkäisevän päihdetyön kannalta toteutuu, kun on onnistuttu kannustamaan alkoholimyönteisen kulttuurin keskellä tallustelevia vähentämään ja jopa lopettamaan alkoholin käyttöä. Joilla se on ”lähtenyt lapasesta” niin heillekään ei ole pahitteeksi asian pitäminen mielessä. Itselläni homma lähti viime vuosituhannen viimeisen vuoden viimeisen puoliskon elokuun puolivälissä lapasesta ja onneksi on säilynyt tähän päivään saakka. Lycka till kaikille sekä Viljoille että Liisoille ja muille naisille ja miehille - siis itsekullekin säädylle kylillä ja aitovierillä! 

Comments powered by CComment